BRAMBOROVÝ SALÁT S MRKVÍ A CELEREM
1 kg salátových brambor
1 sklenička (cca 250 g) nakládané zeleniny – např. Kunovjanka – nebo stejné množství vařené kořenové zeleniny
1 bílá cibule
dvě okurky
hrst nasekané petrželky
50 g sterilovaného hrášku
5 lžic majonézy
sůl, pepř, lžíce hořčice
BRAMBOROVÝ SALÁT SE ŠUNKOVÝM SALÁMEM
1 kg salátových brambor
2 vejce uvařená natvrdo
200 g šunkového salámu vcelku (může být i zauzený)
3 kyselé okurky
1 červená cibule
100 g rozpuštěného másla
šťáva z ½ citronu
sůl, pepř
Po Evropě se salátem
Žil byl v carském Rusku poloviny 19. století belgický šéfkuchař Lucien Olivier, který tehdejší vybranou společnost hostil v luxusní moskevské restauraci Hermitage. Bohatí Rusové se k jeho prostřeným stolům sjížděli za vybranými specialitami včetně slavného bramborového salátu, do kterého přidával tu křepelky, jindy uzený jazyk, nebo třeba kaviár. Po Olivierově smrti s sebou jeho rodina z Ruska vzala i recept na proslavený salát, který díky tomu později pronikl do různých evropských kuchyní. V různých obměnách, bez drahých, speciálních surovin.
Když zapátráte po historii českého bramborového salátu, bude se vám jedna informace opakovat: že se totiž nápadně podobá salátu šéfkuchaře Oliviera: na kostičky pokrájené brambory se v něm potkávají s mrkví, hráškem, cibulí, strouhanými vařenými vejci a sladkokyselými okurkami, nechybí ani nakrájený kyselý sleď. Celý salát se dochucuje hořčicí, solí a mletým pepřem. Nejlepší je, jak jinak, až druhý den.
Nejblíže máme co do kulinářských dějin k Rakušanům. Jejich bramborový salát má sice také více variant, ale v zásadě je vždy lehčí než ten náš. Pojďme se přidržet menu epesního vídeňského podniku Plachutta, který na plátky nakrájené brambory zahrnuje teplou zálivkou z hovězího vývaru, oleje, octa Hesperiden, cibulky, soli a pepře. Zdá se vám to málo nebo divné? Naopak, je to tak akorát a vynikající! Další krajové varianty přidávají do zálivky třeba ještě med či hořčici.
V německé variantě salátu si na plátky pokrájené brambory zase rozumí s kolečky sladkokyselé okurky, půlkolečky červené cibule a zálivkou z láku od okurek a oleje, ochucenou cukrem a pepřem. Na rozdíl od vídeňské varianty rakouského salátu se ten německý podává vychlazený.
Bramborový salát ale pronikl i na jih starého kontinentu. Tak třeba ve Španělsku v něm kromě brambor, vajec a cibule najdete rajčata, papriky, olivy a kousky tuňáka. Jen v detailech se liší bramborový salát, který připravují v Itálii.