Grill Me

10. července 2021 | tipy

Léto budiž pochváleno a spolu s ním i čas strávený u grilu, kdy nezaměnitelná vůně dává tušit, že horký den bude korunován grilovanou dobrotou. Ten rok, kdy Češi objevili grilování, se nadobro změnilo české léto – bez grilu už ani ránu! Ať už fandíte klasice s příchutí kouře ze spalovaného dřeva, rychlé a snadné elektrice či super komfortnímu plynu, patříte do velké rodiny milovníků léta na grilu, a právě pro vás jsme připravili návod, jak krok za krokem zazářit na každé grilovací party. Otázku, zda na rozpálenou mřížku položit maso, klobásu či zeleninu, jsme vyřešili za vás – dáme tam totiž od každého kousek. Jehlu na to!

ŠŤAVNATÉ ŠPÍZY SE ZELENINOU NA GRILU

Klobásu nakrájíme na kolečka, maso na kostky, zeleninu na větší kousky. Česnek prolisujeme a společně se solí, pepřem a nasekaným rozmarýnem smícháme s olivovým olejem. Do připravené marinády naložíme alespoň na dvě hodiny vše kromě klobásy.

Střídavým napichováním všech surovin na jehly připravíme špízy. Gril pomastíme slaninou a špízy pečeme nejdřív na silnějším ohni, ale dopekáme na menším, aby zůstaly šťavnaté.

Podáváme s pečivem a paprikovým dipem.

Co budete potřebovat:
  • 400 g vepřové krkovice
  • 230 g klobásy
  • 2 papriky
  • ½ lilku
  • ½ cukety
  • 4 žampiony
  • 100 g slaniny vcelku
  • 1 cibule
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

PAPRIKOVÝ DIP

Česnek prolisujeme nebo nasekáme najemno a vmícháme do smetany společně s uzenou paprikou, osolíme, opepříme a zakápneme limetkou.

Co budete potřebovat:
  • 200 ml zakysané smetany
  • 3 lžičky uzené papriky
  • 2 stroužky česneku
  • šťáva z limetky
  • sůl
  • pepř