Láska na první sousto

12. července 2021 | tipy

Od podzimu do jara máme na vaření spoustu času, což nahrává přípravě náročných velkých jídel, ale v létě je to jinak. Kdo by chtěl trávit krásné a teplé dny v kuchyni u sporáku a horké trouby, že? Ale to neznamená, že by letní jídelníček byl nějak odbytý – to ani zdaleka! Je svěží, plný výrazných chutí, preferuje čerstvé suroviny, často si vystačí bez vaření či pečení, a hlavně příprava je většinou velmi rychlá. Je to prostě láska na první sousto!

STEAK VE WHISKY MARINÁDĚ

Co budete potřebovat:
  • steaky z krkovice
  • 1 deci olivového oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • ½ deci whisky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • lístky čerstvého oregana
  • drcený stroužek česneku
  • nasekaná chilli paprička
  • sůl, pepř


Tahle marináda není pro žádná ořezávátka, ale pro milovníky rafinovaných chutí. Sladké tóny třtinového cukru rozřízne pikanterie v podání chilli papriček a česneku, tomu všemu vévodí dotek whisky. Marinujeme alespoň dvě hodiny (ale raději přes noc).

STŘEDOMOŘSKÝ SALÁT S OKURKOVÝMI ŠPAGETAMI

Co budete potřebovat:
  • 2 lžíce olivového oleje extra virgin
  • salátová okurka
  • 4 rajčata
  • hrst oliv
  • 250 g sýra halloumi
  • lístky ze 3 snítek bazalky
Na dresink:
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½ salátové okurky
  • 1 snítka oregana
  • ½ hrsti pažitky
  • 2 snítky bazalky
  • 60 g kešu ořechů
  • sůl, pepř

Salát s jedinečnou chutí středomořského léta, přesto však trochu jiný pro oko i pro jazyk. Pojďme dobře známou kombinaci ochutnat tentokrát jinak!
Všechny suroviny na dresink nasekáme, smícháme s půl deci vody, osolíme, opepříme a rozmixujeme dohladka. V případě potřeby dochutíme.

Rajčata nakrájíme na díly, olivy můžeme přepůlit nebo nechat vcelku, promícháme je společně s bazalkou a okurkou, kterou jsme předtím pomocí škrabky naškrábali na tenké „špagety“.

Sýr halloumi opečeme z obou stran na olivovém oleji na grilu nebo pánvi a rozdělíme na kousky. Promícháme je se zeleninou, přidáme i dresink a podáváme.

NEPEČENÝ BORŮVKOVÝ DORT ZE SKYRU

Co budete potřebovat:
  • 250 g karamelových sušenek
  • 300 g skyru
  • 100 g másla
  • 400 ml smetany ke šlehání 33%
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 400 g borůvek
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • 150 ml polotučného mléka
  • 100 g cukru moučka
  • 12 plátků želatiny
  • hrst lístků máty

Zdravý dort, který si zamilujete. Mlsání (téměř) bez hřešení. Pastva pro zrak i pro chuť. Sladký tak akorát. Dost už slov, jdeme ten zázrak připravit!
Sušenky rozdrtíme najemno, máslo necháme změknout, pokrájíme ho a společně s citronovou šťávou a kardamomem z nich vypracujeme těsto. Připravíme si dortovou formu, kterou lze otvírat z boku, a těsto usadíme na dno, vypracujeme vyšší okraj.

Želatinu necháme ve vodě několik minut nabobtnat, pak ji vymačkáme a vložíme do téměř vařícího se mléka, které jsme předtím osladili cukrem. Dobře promícháme a dalším mícháním spojíme se skyrem a vyšlehanou smetanou.

Hmotou naplníme formu, povrch uhladíme a ozdobíme borůvkami a mátou, necháme v lednici ztuhnout a zachladit.