http://www.quartiermagazin.cz/articles/36/Peceni_pro_nejen_detske_jazycky/

Quartier magazín Quartier magazín

  • Magazín
    • Září 2019
    • Červen 2019
    • Březen 2019
    • Prosinec 2018
    • Září 2018
    • Červen 2018
    • Březen 2018
    • Prosinec 2017
    • Září 2017
    • Červen 2017
    • Březen 2017
    • Prosinec 2016
    • Září 2016
  • Distribuční místa
  • Články
  • Nabídka prezentace
  • Redakce
  • Aktuální číslo
<< Aktuality

Pečení pro (nejen) dětské jazýčky

Pečení pro (nejen) dětské jazýčky

16.12.2017 | Vánoce jsou již v plném proudu a vy si jistě lámete hlavu co letos zase upéct. Pokud se vám už zajídá představa stále stejného druhu cukroví, máme pro vás pár tipů, které hravě zvládnou i děti se svými maminkami. Nechte se od nás inspirovat, třeba takové rohlíčky vůbec nemusí být jen vanilkové.

Cappuccino kuličky z bílé čokolády

370 g bílé čokolády
100 g mletých mandlí
100 g mletých vlašských ořechů
4 lžíce smetany
40 g másla
instantní cappuccino

Nejprve si připravte vodní lázeň, ve které zahřejte smetanu a v ní poté nechte rozpustit máslo. Do takto připravené směsi přidejte nalámanou čokoládu a míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Následně můžete vyjmout z vodní lázně a přidat už jen jemně namleté oříšky a 1 lžíci cappuccina. Směs nechte ztuhnout v lednici. I když se vám těsto bude zdát hodně pevné, pod rukama taje, kuličky se tedy v dlaních uválí velmi snadno. Nakonec je obalte v instantním cappuccinu.

Medvídci s mandličkou

110 g hladké mouky
20 g škrobu
30 g javorového sirupu
40 g medu
30 g oleje
špetka soli

Nejdříve si předehřejte troubu na 160 stupňů. Ve větší míse smíchejte mouku, škrob a špetku soli. V menší misce vytvořte směs z javorového sirupu, medu a oleje. Tu následně přidejte do mísy, tím vytvoříte lepkavé těsto. Nyní budete potřebovat vál, váleček a pečicí papír. Jelikož je těsto opravdu hodně lepkavé, je nutné ho rozválet mezi dvěma pečicími papíry. Utvořte asi 3 mm tenkou placku. Odstraňte vrchní papír a vezměte vykrajovátko ve tvaru medvídka. Za pomocí špejle udělejte medvídkům oči a pusu a každému z nich dejte do paciček mandli. Prvních 10 minut je pečte na 160 stupňů, poté teplotu snižte na 150 stupňů a pečte dalších 7-10 minut.

Vánoční kuchařka pro kluky a holky

Zaujaly vás uvedené recepty a rádi byste jich vyzkoušeli víc? Všechny včetně nádherných fotografií najdete v publikacích královéhradecké foodblogerky Svatavy Vaškové: Coolinářka - testováno na rodině a Vánoční kuchařka pro kluky a holky. Vedle tradičního cukroví tu najdete i návod, jak si udělat například vánoční müsli, horkou bílou čokoládu nebo Vánoční Pavlovu. Publikace je určena pro děti od zhruba 7 let a tradiční vánoční pečení se tak může stát zábavou pro celou rodinu. Obtížnost receptů poznáte podle počtu vařeček. Tak hurá do toho a půl je hotovo!

Kuchařku zakoupíte ve všech knihkupectvích.


 

Pistáciové rohlíčky

170 g mletých nesolených vyloupaných pistácií
170 g hladké mouky
160 g másla
2 žloutky
50 g moučkového cukru + na obalení
špetka soli

Máslo pokojové teploty vyšlehejte s prosátým moučkovým cukrem v hladký nadýchaný krém. Následně přidejte žloutky a vše znovu krátce prošlehejte. Poté vmíchejte jemně umleté pistácie a prosetou mouku se špetkou soli. Těsto zabalte do potravinářské folie a nechte ho, nejlépe přes noc, odpočinout. Druhý den nejprve předehřejte troubu na 190 stupňů. Mezitím tvořte malé rohlíčky a ukládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte je do doby, než začnou lehce zlátnout, asi 7-10 minut. Pozor! Horké rohlíčky jsou velmi křehké, tak je opatrně obalte v moučkovém cukru.

 


Helena a Žofie Dařbujánovy: Ženy Dařbujánovy

Helena a Žofie Dařbujánovy: Ženy Dařbujánovy

23.10.2019 | Kdo jsou Helena a Žofie Dařbujánovy? Jedna je renomovaná architektka, která si v padesáti nečekaně podmanila svět designu, druhá extravagantní zpěvačka, frontmanka kapely Mydy Rabycad, která si ještě před pár lety připadala trapná, když měla do mikrofonu byť jen promluvit a dnes vystupuje na neprestižnějších festivalech Evropy. Kdo jsou ale doopravdy Helena a Žofie Dařbujánovy? Především máma a dcera. Trochu kolegyně, trochu spolubydlící, ale hlavně rodina. „Nemáme v povaze s čímkoli končit. My nabalujeme,“ shodují se obě umělkyně v rozhovoru pro Quartier.

  • Více

Oblečená? Neoblečená?

Oblečená? Neoblečená?

21.10.2019 | Jako z pohádky O chytré horákyni se zdá být aktuální pardubické dilema – omítnout, nebo neomítnout Zelenou bránu? Současné generace Pardubáků ji neznají jinak než neomítnutou. Ovšem v historii již omítku nesla a její návrat by podle památkářů prospěl i kondici stavby. Veřejnost má o její budoucí podobě jasno, teď jsou s rozhodnutím na řadě představitelé města. Zelená brána byla omítnutá až do roku 1912. Omítka tehdy zmizela, naopak přibyl ochoz. Zažijeme podobně výraznou změnu v pardubickém panoramatu i my?

  • Více
Jiří Kánský & Lada Klokočníková: Rozhlasem posedlí

Jiří Kánský & Lada Klokočníková: Rozhlasem posedlí

17.10.2019 | On vede regionální studia Českého rozhlasu v Hradci a Pardubicích, ona šéfuje programu v Hradci Králové a patří mezi jeho nejvýraznější moderátorské i autorské tváře. Dohromady jsou veřejnoprávnímu rozhlasu kariérně věrni už víc jak půl století. Pro Jiřího Kánského a Ladu Klokočníkovou je rádio srdeční záležitostí, přesto nebýt jednoho italského mnicha a jedné zázračné nabídky, možná by se vydali úplně jinou cestou.

  • Více
Zámek jménem Dobřenice

Zámek jménem Dobřenice

15.10.2019 | Ministr zahraničí Jan Masaryk, věhlasný fotograf Jan Nepomuk Langhans, šéf Škodových závodů v Plzni Karel Loevenstein. Všechna tato jména jsou spojena se Zámkem Dobřenice - perlou ukrytou v malé obci vzdálené jen 15 kilometrů od Hradce Králové. Nepřízní osudu kdysi zkoušená památka se rukama původních majitelů začala v roce 1993 budit k životu a dnes patří mezi výjimečná místa východních Čech, kde se rodí vzpomínky. „Naše začátky v Dobřenicích? Krev, pot a slzy,“ vzpomínají majitelé zámku, manželé Rodrigo a Colette Katschnerovi.

  • Více

© 2016–2019 QUARTIER MEDIA s.r.o., všechna práva vyhrazena
Design a realizace FiftyFifty kreativní agentura s.r.o.