Ten jediný a pravý štrůdl originál se samozřejmě peče z taženého těsta. Nedoporučujeme ale se do něj pouštět bez dokonalé instruktáže, která je k vidění v kavárně vídeňského paláce Schönbrunn při tradiční Apfel Strudel Show. Do té doby si však vystačíte s listovým těstem, které je, bez přehánění, velmi vyrovnanou alternativou těsta taženého. Co všechno budeme potřebovat pro stvoření zázraku, který voní jako podzim?
1) Cukr smícháme se skořicí, jablka nastrouháme, vše smícháme a necháme odpočinout.
2) Na válu rozložíme utěrku a teprve rozložíme již vyválené listové těsto, pomoučené hladkou moukou.
3) Těsto posypeme strouhankou a po celé ploše navršíme jablka s cukrem, sekané ořechy a rozinky.
4) Využijeme podložené utěrky a závin s ní zabalíme a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.
5) Štrůdl na plechu potřeme rozpuštěným máslem a pečeme dozlatova přibližně půl hodiny v troubě vyhřáté asi na 180 stupňů. Během pečení potíráme máslem.
Můžete se setkat s variantami podávání štrůdlu s vanilkovým krémem či s vanilkovou zmrzlinou, nebo dokonce s kombinací krému či zmrzliny se šlehačkou. Ovšem pokud můžeme radit, vyberte si jen jednu z příloh. Anebo, víte co? Dopřejte si štrůdl samotný. Souhra chutí rozinek, jablek, skořice a ořechů s kapkou rumu je tak dokonalá, že nepotřebuje nic, ale vůbec nic navíc. Snad jen poprašek z moučkového cukru.