Co budete potřebovat
-
500 g vařeného uzeného masa
-
200 g mladého špenátu, kopřiv nebo bylinek
-
8 vajec
-
7 rohlíků
-
2 lžíce rozpuštěného másla
-
250 ml smetany na šlehání
-
máslo na vymazání formy
-
sůl
-
pepř
-
muškátový oříšek
Možná vás to taky napadlo – proč se velikonoční nádivce říká hlavička? Důvod je nasnadě, v minulosti se do ní přidávalo maso z telecí hlavy. Ohledně masa panuje vůbec nejvíc odlišností ve variantách tohoto receptu: od již zmíněného telecího přes kůzlečí až po vepřové, kterého se v jeho uzené podobě budeme držet i my. Známé jsou i recepty s klobásou, nebo naopak zcela bezmasé, které naopak ozvláštňují houby. Různé mohou být také jarní rostliny, nicméně ať už dáte přednost jarním kopřivám, klasickému špenátu nebo všemožným bylinkám jako naše prababičky, neuděláte chybu. Další zapeklitost spočívá v samotné podstatě nádivky, která by už svým jménem vzbuzovala očekávání, že s ní bude nadito nějaké maso – chyba lávky, velikonoční nádivka si vystačí sama! Nehledejte v receptu jiné maso než to, které se skrývá uvnitř. To, co budeme připravovat, je jednoduše nádivka.
Máslem vymažeme formu, volíme kulatou – taková podle tradice připomíná tvar trnové koruny.
- Rohlíky nakrájíme na kostky a nasypeme do formy, přilijeme smetanu a žloutky, osolíme, opepříme a okořeníme strouhaným muškátovým oříškem.
- Přidáme na kostky nakrájené uzené maso a nasekané zelené lupení, které jsme předtím zblanšírovali (rychle spařili v horké vodě a pak rychle zchladili v ledové vodě s kostkami ledu).
- Z bílků vyšleháme pevný sníh a vmícháme jej k ostatním surovinám ve formě, přidáme ještě rozpuštěné máslo.
- Troubu vyhřejeme asi na 180 stupňů a pečeme přibližně tři čtvrtě hodiny.