Co budete potřebovat:
- 1 litr červeného vína
- 200 ml vody
- 6 lžic pískového cukru
- 1 větší kousek skořicové kůry
- 1 lžička hřebíčků
- 1 hvězdička badyánu
- 1 citron, případně sušená citronová kůra
Cukr nasypte do kastrůlku, promíchejte a zprudka zahřívejte. Rodící se karamel ostražitě hlídejte a až bude světle hnědý (asi jako slabý čaj), rychle ho odstavte a přelijte ho vroucí vodou. Opatrně míchejte, až se skoro všechen rozpustí. Přidejte všechno koření, nastrouhejte kůru z citronu a vše společně pozvolna vařte pět minut na středním plamenu. Mezitím zahřejte v jiném hrnci všechno víno tak, až se rozvoní. Přes cedník k vínu přilijte obsah kastrůlku s karamelem a sundejte z plotýnky.