Hrnečku (s)vař!

19. prosince 2021 | tipy

Zima, to je čas zahřívací! A hrnek voňavého svařáku přijde vhod v prosinci stejně jako v únoru. Vychutnejte si ho takový, jaký ho dělávaly naše prababičky – pěkně na karamelovém základu, aby se dokonale rozvinula chuť koření a z vína naopak nevyprchával alkohol. 

Co budete potřebovat:
  • 1 litr červeného vína
  • 200 ml vody
  • 6 lžic pískového cukru
  • 1 větší kousek skořicové kůry
  • 1 lžička hřebíčků
  • 1 hvězdička badyánu
  • 1 citron, případně sušená citronová kůra

Cukr nasypte do kastrůlku, promíchejte a zprudka zahřívejte. Rodící se karamel ostražitě hlídejte a až bude světle hnědý (asi jako slabý čaj), rychle ho odstavte a přelijte ho vroucí vodou. Opatrně míchejte, až se skoro všechen rozpustí. Přidejte všechno koření, nastrouhejte kůru z citronu a vše společně pozvolna vařte pět minut na středním plamenu. Mezitím zahřejte v jiném hrnci všechno víno tak, až se rozvoní. Přes cedník k vínu přilijte obsah kastrůlku s karamelem a sundejte z plotýnky.