Čas udělat (v) sobě pořádek
Nemáme přitom na mysli nutně vycídit okna, podlahy nebo šatní skříně. Zimní měsíce jsou ideální čas na bilancování, třídění a plánování. Jasně, že to můžete dělat v průběhu celého roku. Proč ale nevyužít toho, že se celý svět na pár dní ponoří do sváteční atmosféry a tak trochu zpomalí? Udělejte si pořádek ve věcech, na které nebyl celý rok čas. Projděte dokumenty, ty důležité zařaďte do šanonů a zbylé nekompromisně zlikvidujte. S větší skartací vám pomohou třeba v královéhradecké chráněné dílně Skok do života. Chcete ještě větší dotek praktičnosti? Projděte své účty a zamyslete se, kde můžete ušetřit. Nechodí vám stále papírový výpis z bankovního účtu? A opravdu ho v době, kdy je téměř vše dostupné online, potřebujete? Možná budete udiveni, ale zrušení téhle služby vám ročně ušetří i čtyři stovky – no řekněte, nešli byste místo každoměsíčního vybírání obálky ze schránky radši na vydatný brunch?
Vyplňte si YearCompass
Když už jsme u bilancování, není nic lepšího než hodit posledních 12 měsíců hezky na papír. Nejenže si srovnáte myšlenky, zároveň si spoustu věcí zpětně uvědomíte a připomenete. Projekt YearCompass vám bude k ruce. Booklet si zdarma stáhnete na internetu, vytisknete a pak s hrnkem čaje nebo svařáku odpovíte na otázky, které vám koučovací deník stránku po stránce pokládá. Zároveň si sepíšete vize pro rok nadcházející. Je to super relax a zábava v jednom, booklet je jak v češtině, tak angličtině, a když si ho budete vyplňovat poctivě každý rok, poskytne vám za pár let docela zajímavou sondu do vlastní duše.
Přijměte výzvu
Novoroční předsevzetí? Větší silvestrovské klišé byste hledali jen těžko. Zkuste to letos jinak a zapojte se spíš do výzvy. Po sítích jich najdete stovky, možná tisíce. Záleží jen na tom, co vás zajímá. Co takhle přečíst měsíčně dvě knihy, věnovat každý den 20 minut cvičení nebo omezit kofein jen na dopoledne? Rok od roku oblíbenější je i tzv. Vege výzva, která motivuje k tomu jíst celý leden bez masa. Tak co, zvednete na prahu nového roku hozenou rukavici, nebo radši hodíte ručník do ringu?
Rukověť zahrádkáře
„Není-li sněhu, běduje na zhoubné holomrazy; nastane-li obleva, klne těm bláznivým větrům. Troufá-li si v lednu zasvítit slunce, chytá se zahradník za hlavu, že mu keře poženou předčasně do mízy,“ píše Karel Čapek ve své knize Zahradníkův rok a popisuje věčné vrtochy počasí, se kterými musí každý pěstitel sezonu co sezonu zápasit. Jak poručit dešti větru vám neporadíme, rozhodně ale pomůže, když se budete řídit známým heslem, že štěstí přeje připraveným. Věnujte chvilku a udělejte si plán na nadcházející zahrádkářkou sezonu. Zvlášť, pokud jste v této oblasti začátečníky a většina vašich zahradnických pokusů zatím skončila v lepším případě rozpaky. Mysleli jste si, že všechna zábava na zahradě, balkoně či terase začíná nejdřív v březnu? Tak to pozor, už v lednu můžete do misek a truhlíků na okenním parapetu (nebo vytápěném skleníku) začít vysévat semínka paprik, rajčat a nejrůznějších salátů. V únoru pak lze přidat i celer, raný kedluben, květák, brokolici nebo cibuli.
Dej a bude ti dáno
Darovat pravidelně na charitu (a vůbec nemusí jít jen o dar finanční) se stává běžnou součástí životního stylu 21. století a je to moc dobře, protože dobré skutky se mají dělat nejen o Vánocích. Jestli jste se zatím omezovali jen na jednorázové prosincové příspěvky, zkuste to letos jinak a zamyslete se, koho byste ze srdce rádi podpořili. Klidně svým časem, znalostmi, schopnostmi… Budou to organizace pomáhající dětem, pacientům trpícím konkrétním onemocněním, osamělým seniorům nebo nemocným a opuštěným zvířatům?
Pomalé žití a ještě pomalejší vaření
Objevte a naplno si vychutnejte kouzlo pomalého vaření. Fenomén tzv. slow cooking je tu s námi už nějaký ten pátek, přesto stále získává nové a nové příznivce. A není se moc co divit. Šetří čas, zachovává chuť, a protože probíhá s minimem tuku i soli, je i zdravější. Jak na to? Pořiďte si pomalý hrnec, naházejte do něj všechny ingredience, zapněte na požadovanou teplotu a jděte si po svých. Doslova. Až se po osmi hodinách vrátíte z práce nebo výletu, nebudete muset vymýšlet, co honem vařit. Dlouho a pomalu vařte. Výrazné chutě plné koření hrají v zimě prim, a tak se do toho nebojte opřít.