Už podeváté ožije tato bible tuzemských milovníků dobrého jídla a pití při Grand Restaurant Festivalu, přehlídce těch nejodvážnějších restaurací, které se nebojí se s vybraným degustačním menu postavit čelem hodnocení expertů i laiků.
V Hradci Králové je jediná taková restaurace – Aquarium v malšovické Rybově ulici. „Je to pro nás samozřejmě výzva. Vážíme si dlouhodobě pozitivního hodnocení, kterým naši restauraci pravidelně oceňuje Pavel Maurer ve svém průvodci a je to pro nás samozřejmě zavazující. Ale s účastí v letošním Grand Restaurant Festivalu jsme neváhali. Připravili jsme výjimečné menu, se kterým budeme soutěžit,“ vysvětluje majitel restaurace Jiří Bodlák.
Princip festivalu je jednoduchý: přibližně stovka restaurací připraví degustační menu v cenových kategoriích 250, 500 a 600 korun. Ta nejlevnější obsahuje jedno vybrané jídlo a sklenku nápoje, ta nejdražší pak tři pokrmy, dvě sklenky vína či piva a lahev vody. Už od prvního prosince lze degustace v jednotlivých restauracích objednávat na webu www.grandrestaurantfestival.cz. Za gurmánskými zážitky pak lze vyrazit od 15. ledna do 28. února.
A to nejlepší na konec. Všichni, kdo absolvují jednu či více degustací, mohou následně na webu, v mobilní aplikaci či prostřednictvím papírových dotazníků hodnotit známkami od jedné do pěti (jako ve škole) úroveň restaurace, kterou navštívili.
„Samozřejmě budeme rádi, když Hradečáci vezmou soutěž za svou a společně s námi se pokusí získat festivalový titul pro Hradec. Za Restauraci Aquarium můžu slíbit, že budeme vařit, jak nejlépe dokážeme. Věřím, že se s řadou známých i nových tváří v Aquariu při Grand Restaurant Festivalu potkáme,“ uzavírá Jiří Bodlák.
Festivalové menu Restaurace Aquarium
Pošírovaný filet tresky, květákové pyré s citronovou šťávou, ratté brambory, granátové jablko, čerstvý kopr
Kachní prsa sous-vide s foie gras, zelí z červené řepy, čekanka s pampeliškovým medem, dýňové přesňáky
Kančí hřbet, klobása z kance, batátové pyré s rakytníkem, marmeláda z uzených švestek, kapustové pesto