Pstruh s máslem a medvědím česnekem
Rybí maso není tabu ani o velikonočním půstu! Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na šťavnatou rybu s citronem, medvědím česnekem a špenátem. Prostě jaro v každém soustu.
- 1 vykuchaný pstruh
- 2 ks čínského zelí (pak čoi) nebo 150 g baby špenátu
- bio citron
- podle chuti rozmarýn, kopr nebo petrželka
- pečivo
- 100 g másla
- šalotka
- petrželka
- čerstvý medvědí česnek
- sůl, pepř
Máslo, půlku šalotky a trochu nasekané petrželky prožeňte mixérem. Dochuťte podle preference solí a pepřem. Pomocí pečicího papíru zabalte do úhledného válečku a dejte ztuhnout do lednice.
Troubu předehřejte na 190 °C. Utrhněte velký kus alobalu, na něj navrstvěte další kus pečicího papíru a na něj poté rozprostřete zelí nebo špenát spolu s čerstvým medvědím česnekem. Na toto lůžko pak posaďte pstruha, do něj vložte kolečka citronu, osolte a opepřete.
Teď přichází velká chuťová paráda! Na rybu položte také kousek ochuceného másla z lednice (postačí asi 25 g). Pokud jste fanoušky rozmarýnu, kopru nebo petrželky, přihoďte pár snítek podle chuti. Cípy papíru a alobalu zvedněte, dejte k sobě a stočte v rozích dohromady. Balíček položte opatrně na plech a pečte pod dozorem asi 15–20 minut. Poté balíček opatrně otevřte, až vyběhne pára, položte na rybu ještě jeden kousek bylinkového másla (opět postačí podobné množství jako před vložením do trouby) a podávejte s pečivem.
Chřestové penne primavera
Kdyby se jaro rýmovalo s chřestem, byla by to už příliš dokonalá kombinace. Zkuste si tohoto bílého či zeleného krále zeleniny, jak se chřestu přezdívá, připravit hezky po italsku. Chřestové penne primavera – v překladu jarní – s parmezánem mají šanci zaujmout i zaryté odmítače všeho zeleného na talíři.
- 300 g těstovin dle preference
- 10 výhonků zeleného chřestu
- 4 jarní cibulky
- česnek
- hrášek
- piniové oříšky dle chuti
- olivový olej
- citronová šťáva
- bazalkové pesto
- 2 lžíce řeckého jogurtu
- parmezán
- sůl, pepř
Dejte vařit vodu v hrnci, osolte a vsypte 300 g těstovin – tagliatelle, penne nebo spaghetti. Než budou hotové, orestujte na lžíci olivového oleje výhonky chřestu a jarní cibulky nakrájené nahrubo. Nasekejte a přidejte stroužek česneku a přibližně dvě hrsti mraženého hrášku. Když zelenina lehce změkne, přilijte naběračku vody z těstovin, osolte, opepřete a zakápněte trochou citronové šťávy. Nakonec vmíchejte poctivou lžíci bazalkového pesta. Sundejte z plotýnky a přimíchejte dvě bohaté lžíce řeckého jogurtu, ihned na to vhoďte do směsi slité těstoviny. Před podáváním nastrouhejte na každou porci parmezán, případně posypte piniovými oříšky podle chuti.
Kopřivová polévka s vajíčkem
Zdráháte se vařit z kopřiv? Zkuste jim dát letos šanci! Stačí, když je kratičkou chvíli povaříte nebo spaříte, a zbaví se žahavých ostnů jedna dvě. Ostatně, když se začátkem jara začíná všechno zelenat, je to zásluhou kopřiv – právě tehdy jsou jejich mladé výhonky křehké, svěží a plné chuti. Populární jsou v nádivkách, salátech nebo polévkách. Ostatně v nich působí obzvlášť blahodárně – pomáhají snižovat krevní tlak, ulevují od zánětu močových cest a zvedají hodnoty železa v krvi.
- velká cibule
- 2-3 větší brambory
- lžíce másla
- půl litru drůbežího nebo zeleninového vývaru
- 200 g mladých kopřiv
- 250 ml 33% smetany ke šlehání
- 1 vejce
Začněte s cibulí a bramborami, oloupejte je a nakrájejte na kostičky. Lžíci másla rozehřejte v hlubším hrnci a orestujte na něm cibuli. Poté přihoďte kostičky brambor, pár minut opékejte a poté zalijte vývarem. Přiveďte k varu, posléze ztlumte a vařte, dokud nebudou brambory měkké. Dejte vařit vejce natvrdo, na čtyři porce postačí dvě. Až budou uvařená, stáhněte je z plotýnky, slijte a nechte vychladnout. Očistěte kopřivy (pozor na žahavé ostny, doporučujeme navléct rukavice). Omyjte je a nastříhejte jen měkké části, soustřeďte se především na vrchní výhonky, zbytek vyhoďte. Nasypte je do vroucího vývaru a jen krátce spařte – nevařte.
Polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka, rozlijte do talířů a na povrch opatrně vložte půlku oloupaného uvařeného vejce. Na závěr ozdobte smetanou.