Na vlně chutí

15. června 2022 | tipy

Co bude letos v létě nejvíc cool jíst a pít? Žebříček trendů vydává každoročně americký magazín Food & Wine. Dalo by se říct, že tentokrát hraje prim výrazná a intenzivní chuť oděná v nestárnoucím hávu klasiky. Tak pozor, hostitelé a hostitelky – pravá summer party roku 2022 právě začíná!  

V jednoduchosti je krása a méně znamená více. Tahle okřídlená spojení platí letos ještě o fous víc. Míchejte proto koktejly ideálně jen ze tří, nanejvýš čtyř ingrediencí. Věřte, že čím víc neznámých a těžko vyslovitelných složek do svých drinků přidáte, tím víc hostů ve výsledku odradíte.

V koktejlové společnosti vládne klasika – a nutno říct, že z dobrého důvodu. Nic nenahradí vychlazenou margaritu, martini či negroni. Poslední jmenovaný unikát z roku 1919 vás o tom nenásilně přesvědčí! 

Negroni style

Osvěžující nápoj, který si před víc než 100 lety vymysleli žízniví Florenťané, uchvátí i v českých luzích a hájích. Tři jednoduché ingredience, tři jednoduché kroky. Smíchejte v pořadí gin, vermut a zalijte campari. Dolaďte pomerančem nebo citronem se snítkou máty. Cin, cin!  

1 díl ginu
1 díl vermutu
1 díl campari
pomeranč, máta, led 

Venku (a často i uvnitř) už je vedro k zalknutí a na vydatný oběd není chuť ani myšlenky. Na druhou stranu by se žaludek nezlobil za alespoň něco malého a šťavnatého. Pro inspiraci se vyplatí zůstat ještě chvíli na jihu Evropy, tady totiž umí (i v teple) žít! 

Crostini, baby!

Pozor, tento italský předkrm způsobuje závislost. Navíc je rychlý a připravit ho můžete opravdu na sto způsobů podle chuti. My doporučujeme vyzkoušet kombinaci sušených rajčat, kozího sýra a bazalky zakápnutým olivovým olejem. Skvěle fungují i nasladko s gorgonzolou, hruškami, medem a oříšky.  

ciabatta 
sušená rajčata
kozí sýr
olivový olej 

Předehřejte troubu na 220 °C, připravte si plech a vyložte jej pečicím papírem. Ciabattu nakrájejte na středně silné plátky, vyrovnejte na plech a jemně potřete po obou stranách olivovým olejem. Pečte dohromady zhruba pět minut, po dvou minutách plátky otočte. Dokud jsou ještě horké, namažte je kozím sýrem, osolte, opepřete a navrch posázejte sušená rajčata. Ozdobte bazalkou, dochuťte kapkou olivového oleje a už jen debužírujte! 

Gazpacho, por favor!  

Ikonická studená polévka ze Španělska pochází prapůvodně z Andalusie, kde teploměry v létě běžně atakují čtyřicítku. Můžete si tak být jistí, že recept na ni je rychlý, jednoduchý a výsledek vydatný, přesto osvěžující! Zkrátka, muy bien! 

1,5 kg velkých rajčat
salátová okurka
2 zelené papriky
1 větší červená paprika
1 hrneček olivového oleje
½ hrnečku kvalitního vinného octa
2 až 3 stroužky česneku
1 menší červená cibule
sůl a pepř podle chuti
čerstvé zelené bylinky (bazalka, oregano, tymián – jak máte rádi)
starší chléb nebo bílá veka

Rajčata, papriky a okurku pečlivě omyjte a vložte do velkého hlubokého hrnce. Nakrájejte česnek a cibuli a přidejte ke zbytku zeleniny. Všechny připravené ingredience promíchejte a přidejte olivový olej, trochu soli, pepře, vinný ocet, čerstvé bylinky a rozmočený chléb. Popadněte mixér a vše důkladně rozmixujte. Kdyby se vám polévka zdála málo hustá, můžete přidat ještě trošku chleba nebo bagety a znovu umixovat. Pravé gazpacho by mělo být hladké, doporučujeme na závěr i propasírovat. Hotovou polévku nechte odpočinout minimálně dvě hodiny v lednici a mezitím si připravte další zeleninu, kterou nakrájenou servírujte spolu s polévkou na zvláštním talíři. Těsně před servírováním ji stačí zakápnout olivovým olejem. Lze ji ozvláštnit vařeným vejcem a nakrájenou šunkou.