Jablečné víno, prosím
Jeseň je časem mladého vína, tentokrát si ale můžete podzimní dny ozvláštnit i trochu netradiční variantou – vínem jablečným neboli ciderem. Množstvím alkoholu odpovídá zhruba pivní dvanáctce a lze ho popíjet svařený i ledově vychlazený. Záleží, jestli na něj vyrazíte v období slunečného babího léta nebo vám bude parťákem za mlhavých večerů s typickým „vlezlým“ deštíkem. Pro zpestření dloužících se večerů si můžete zkusit vyrobit i zvlášť v Americe velmi oblíbené podzimní „jablkomlsky“. Říkají jím „caramel apple“ a v podstatě jde o čerstvá jablka se zapíchnutou bambusovou špejlí, která se posléze namáčí v karamelovém sirupu nebo čokoládě. To by šlo, ne?
Darujte, co můžete
Všechna ta trička a kraťasy, které jste celé léto disciplinovaně přehlíželi ve skříni. Každou knihu, která vás nezaujala nebo už teď víte, že ji nikdy neotevřete. I všechny ty hračky, které vaše ratolesti poslaly dávno k šípku. Vsadíme se, že většina z výše uvedeného bude ve skvělém stavu. Tak je prostě hoďte na jednu hromadu, roztřiďte a odvezte na místa, kde ještě udělají spoustu radosti. Stačí kontaktovat místní charitu, která vám poradí, kde ve vašich očích možná „harampádí“, může ještě roky dobře sloužit.
Kdo si vije, nezlobí
Podle výzkumů je tvoření čehokoli jednou z nejvíc relaxačních a osvobozujících činností, kterým se můžeme věnovat. Takže i když stříhání, vázání ani aranžování nepatří mezi vaše silné stránky, dejte jim právě teď šanci a vytvořte si originální podzimní dekoraci. Může to být věnec na dveře, ozdoba do květináče nebo na svícen na stůl. A je už v podstatě jedno, jestli pojedete v komerční vlně dýní, strašidelných netopýrů a umělých pavučin, nebo zvolíte přírodniny, ořechy, kaštany, plané bobule a listí. Plus máme jednu všeobecnou útěchu: pokud si hodně nevěříte, vyrazte na kurz! Tam už je pravděpodobnost, že odejdete s něčím použitelným, opravdu vysoká a navíc můžete poznat nové a stejně (ne)šikovné lidi.
Rozjímání po svém
Jestliže ve vás hromadná místa posledního odpočinku vyvolávají úzkostné pocity a depresi z nevyhnutelného konce našich dní, zkuste tentokrát oslavit svátek zesnulých trochu nekonvenčně a po svém. Co kdybyste vytáhli staré fotky, zapálili svíčku a tiše se jimi a milými vzpomínkami prohrabovali. Ti akčnější mohou na onen svět zkusit pomyslně poslat i krátký vzkaz. Stačí, když jej napíšete na papírek a posléze spálíte. Ale pozor, vysílat byste měli jen ty pozitivní myšlenky, zvlášť kolem Dušiček jeden nikdy neví…
Ve dvou se to lépe táhne
Podzimní dny přímo vybízejí k procházkám na čerstvém vzduchu! Vždyť brzy bude mrznout, tak si to ještě pořádně užijte! A jestli se zrovna vaší drahé polovičce nechce, nebo momentálně žádnou nemáte, vezměte zavděk čtyřnohého kamaráda. Řada útulků umožňuje venčení svých chlupatých svěřenců a svěřenkyň. Buďte si jisti, že na konci dne tak bude minimálně o dvě šťastné duše víc.
Zkuste to po „podzimsku“
Vychutnejte si letos podzim na maximum! A zapojte do toho všechny chuťové pohárky. Máme pro vás návrh: co kdybyste zkusili týden vařit a jíst pod taktovkou tohoto ročního období? Kdo by si myslel, že to bude pěkně chudá zábava, byl by na pořádném omylu. Z těch typických jmenujme jablka, hrušky, švestky nebo také dýně, řepu a květák. Sklízejí se ale také fíky, brusinky, granátová jablka, růžičková kapusta, zelí nebo sladké brambory. Sezónnost našemu tělu prospívá a vyzkoušet jednou za čas něco nového přece není vůbec na škodu. Tak tomu letos dejte šanci. Stejně jako nejbarevnějšímu podzimu.