Svatomartinské plněné rohlíčky
Co jiný kraj, to jiný mrav. Říká se jim různě - martiny, roháče, rohy, zahýbáky nebo vandrovnice a podle tradice jimi podarovávala děvčata své hochy. Plnily se tím, čeho bylo zrovna dost: mákem, hruškovými či švestkovými povidly, ořechy, perníkem, ale i mrkví. Pikantní je, že čeští obrozenci tvrdili, že rohlíčky mají podobnost s Dionýsem, bohem vína a nespoutaného veselí, jehož oslavy připadají právě na svatomartinské období. Církev jej totiž zobrazovala s dvěma růžky na hlavě, a lidé proto začali péci pečivo podobné těmto růžkům.
- 250 g hladké mouky
- smetanu na šlehání
- 4 dkg pivovarských kvasnic
- 250 g másla
- 5 vajec
- lžíci cukru
- špetku soli
- špetka citronové kůry
- moučkový cukr
- tvaroh, povidla či mák jako náplň
Utřete čerstvé máslo, přidejte tři žloutky, dvě celá vejce, pivovarské kvasnice, lžíci cukru, špetku citronové kůry, koflík vlažné smetany a přimíchejte k tomu mouku. Nyní lehce osolte a těsto náležitě vypracujte: kdyby bylo řídké, přisypte trochu mouky a nechte ho vykynout. Posléze jej položte na vál posypaný moukou a dotenka rozválejte. Připravené těsto nakrájejte opatrně na tři prsty široké a asi šest prstů dlouhé lístky, pomažte každý připravenou nádivkou: tvarohem, povidly nebo mákem, zaviňte je, utvořte úhledné rohlíčky a pokládejte hezky od sebe na plech pomazaný máslem. Na závěr je pomažte rozkloktaným vejcem a nechte upéci. Po upečení stačí posypat moučkovým cukrem a je hotovo!
Svatomartinské koláče
Známé přísloví tvrdí: na svatého Martina, kouřívá se z komína! A to nejen kvůli příchodu už velmi chladného počasí, ale také roztopeným pecím, ve kterých se pečou ty nejlahodnější martinské koláčky. Těmi plněnými mákem a povidly bývávali podarováni ze služby odcházející čeledíni nebo děvečky. Koho jimi podarujete vy?
- 250 g hladké mouky
- špetka soli
- 50 g cukru krupice
- 2 žloutky
- 2 vejce
- 20 g droždí
- 100 – 125 ml mléka
- 90 ml husího sádla
- rozpuštěné máslo na potření
- pár kapek rumu
- povidla, tvaroh nebo mák na náplň
- máslo, hrubou mouku a cukr krupice na drobenku
Do mísy vsypte mouku se solí, poté cukr, žloutky, vejce a droždí. Přilijte mléko, množství odhadněte podle výsledné konzistence, a nakonec rozpuštěné husí sádlo. Začněte vypracovávat hladké a nelepivé těsto. Na závěr jej poprašte moukou a nechte asi 40 minut kynout. Těsto pak na pomoučené ploše ještě jednou propracujte. Předehřejte troubu asi na 180 stupňů a z těsta oddělte 10 menších kuliček. Každou roztlačte dnem sklenky, aby vznikl důlek na náplň. Udělejte si drobenku ze 75 gramů másla, 50 gramů cukru krupice a 150 gramů hrubé mouky. Připravené koláčky potřete rozmíchaným vejcem, přidejte náplň, posypte drobenkou a pečte, až okraje koláčků zezlátnou. Ještě teplé potřete rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Až vychladnou, poprašte je moučkovým cukrem.
Svatomartinské podkovy
Jak by k nám mohl dorazit sv. Martin na bílém koni bez pořádného okování! Připravte si tradiční martinské podkovy ve jménu patrona vojáků, jezdců, koní, hus a vinařů.
- 300 g polohrubé mouky
- půl kostky droždí
- 100 g másla
- lžička citronové kůry
- 2 žloutky
- 100 g moučkového cukru
- špetka soli
- 200 ml mléka
- rozšlehané vejce na potření
- moučkový cukr na posypání
- mák, ořechy, povidla do náplně
Z droždí připravíme kvásek. Máslo utřeme s cukrem, žloutky a citronovou kůrou, vsypeme mouku se špetkou soli a vlijeme vykynutý kvásek. Zaděláme těsto, které necháme v teple nakynout. To po vykynutí znovu propracujeme, rozdělíme na dílky, vyválíme na pomoučněném vále obdélníčky, do těch natřeme nádivku, svineme a ohneme do tvaru podkovy. Poté je položíme na plech a necháme ještě chvíli nakynout. Před pečením potíráme vejcem a dáme do rozehřáté trouby asi na 170 °C, pečeme po dobu 30-40 minut dozlatova. Až vychladnou, cukrujeme.