Perníčky, perníčky a zase perníčky

7. prosince 2022 | tipy

Historie perníčků sahá až do pravěku, kdy lidé vyráběli placky z vody a mouky. Po objevení divokých včel začali do téhle pochoutky přidávat med a v tu ránu byla na světě medová dobrota, základ pro perníčky, jak je známe dnes.

Perníčky, perníčky a zase perníčky

KDE SE VZALY, TU SE VZALY

S technickým pokrokem se výroba stále zdokonalovala a do původní receptury se začaly přidávat další suroviny a koření. Od té doby existuje nespočet variací těsta, tajných přísad našich babiček i netradičních receptů pekařů. Pojďme se společně vydat na cestu za měkkým pečivem plným překvapení.

MEDOVÉ PERNÍČKY

  • 400 g hladké mouky
  • 130 g cukru moučka
  • 2 vejce
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 100 g tekutého medu
  • 8 g perníkového koření
  • 5 g kakaa - pokud chcete světlejší perníčky, použijte méně kakaa
  • 4 g jedlé sody
  • 1 vejce na potření perníčků po upečení

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Poté je dáme do mísy a vypracujeme hladké těsto. Následně ho zabalíme do potravinové fólie a necháme hodinu a půl odpočívat v lednici. Troubu si rozehřejeme na 180 ºC. Těsto po vytažení z lednice rozválíme na pomoučněné ploše na 4-5 mm tlustý plát, ze kterého vykrajujeme libovolné tvary. Ty pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Perníčky pečeme 8-10 minut. Po upečení ihned potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby se hezky leskly.

Tip: Perníčky by měly být po upečení měkké. Pokud se ale stane, že nebudou, tak je skladujte v chladu s kouskem rozkrojeného jablka nebo chleba, díky kterému dokonale změknou. Ale pozor, nesmí se jich dotýkat. Pokud zvládnete perníky zajistit tak, aby na ně nepršelo nebo se do nich nepustili ptáci, nechte je na balkoně. Neublíží jim ani pobyt v hrnci s alobalem nebo mikrotenem či v kovových dózách.

KABÁT Z BÍLKOVÉ POLEVY

Abychom dodali perníčkům tu správnou eleganci, kterou si bezesporu zaslouží, doporučujeme nepodcenit přípravu bílkové polevy.

Na bílkovou polevu budeme potřebovat:

  • 1 bílek
  • 160 g moučkového cukru
  • 5 kapek citrónové šťávy

Čistý bílek vložíme do vyšší nádoby. Přidáme prosátý moučkový cukr a lžící vše lehce promícháme, aby se bílek s cukrem spojil. Poté směs vložíme do robotu. Spojený bílek s cukrem šleháme tak dlouho, dokud není poleva hezky pevná a neroztéká se. Šleháme ji několik minut, Šlehání je zde právě to nejdůležitější, poleva díky němu bude krásně bílá, hladká a pevná. Do vyšlehané polevy nakapeme citrón a šleháme ještě pár vteřin. Hotovou polevu přeneseme do zdobícího sáčku. Doporučujeme použít obyčejné igelitové sáčky, u kterých stačí ustřihnout špičku cca 1 mm velkou. Perníčky zdobíme hned po přípravě polevy.

AMERICKÉ PERNÍČKY

  • ½ hrnku hnědého cukru
  • cca ½ hrnku oleje
  • ½ hrnku sojového mléka (nebo jiného ořechového, rostlinného mléka)
  • ½ hrnku melasy
  • 2 lžíce rumu nebo půl lžičky rumového extraktu
  • 3 lžíce dýňového nebo jablečného pyré (není nutné, dodává vláčnost)
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 3 lžičky koření do perníku (pokud nemáte hotové, dejte po lžičce muškátového oříšku, skořice a hřebíčku a 2 lžičky mletého zázvoru)
  • ½ lžičky sody
  • ½ lžičky prášku do pečiva (či prášku do perníku)
  • ½ lžičky soli

Ve větší míse rozšleháme olej s cukrem. Přidáme mléko a melasu a opět prošleháme, dokud se všechny tekutiny nespojí. V jiné míse smícháme všechny suché ingredience a poté je prosejeme do mísy s olejem a mlékem. Těsto promícháme vařečkou v míse, poté dáme na vál, dle potřeby zapracujeme další mouku, dokud nemáme pěkné pevné těsto, které téměř nelepí. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme minimálně hodinu, maximálně 3 dny v chladu.

Vyndáme těsto z lednice a necháme ho chvíli stát při pokojové teplotě. Troubu předehřejeme na 180°C a plech vyložíme pečícím papírem. Těsto rozdělíme napůl a na dobře pomoučněné ploše vyválíme první půlku asi na 4 mm silnou placku. Vykrajujeme různé tvary. Když je plech plný, dáme ho do předehřáté trouby a pečeme 8 minut.

Vyjmeme z trouby a necháme ještě pár minut na plechu, poté přendáme na mřížku a necháme plně vychladnout. Zdobíme polevou z moučkového cukru a citrónové šťávy.

BRUSINKOVÉ PERNÍČKY

  • 100 g brusinek
  • 60 g másla
  • 1 vejce
  • 60 g medu
  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření
  • vejce na potření

Brusinky, rozpuštěné máslo, vejce a med rozmixujeme v mixéru dohladka. Prosátou mouku nasypeme do mísy, smícháme ji s jedlou sodou a perníkovým kořením, směs přidáme do mixéru a promícháme. Zpracujeme na vláčné těsto a uložíme ho ztuhnout do lednice.

Chladné těsto vyválíme na plát, vykrojíme perníčky, přendáme je na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.