Posvícenské koláče
Na těsto:
1 kg polohrubé mouky
240 g moučkového cukru
1 lžička soli
citronová kůra
3 strouhané neloupané mandle
necelý sáček vanilkového cukru
strouhaný muškátový oříšek
400 ml mléka
20 g droždí
3 žloutky
1 vejce
250 g másla (nebo půl na půl máslo a sádlo)
V míse promícháme mouku, cukr, citronovou kůru, strouhané mandle, vanilkový cukr a muškátový oříšek. Do jiné misky s trochou mléka přisypeme dvě lžíce cukru a rozdrobíme droždí. Ve zbývajícím mléce rozkvedláme žloutky a vejce. Vše smícháme, přidáme rozpuštěné máslo (případně i sádlo) a půl hodiny hněteme na vále. Pak necháme pod utěrkou nejméně půl druhé hodiny vykynout.
Těsto rozdělíme na malé bochánky, ze kterých tvarujeme koláčky, a pokládáme je na plechy, vyložené pečícím papírem. Okraje necháváme vyšší, aby nám z nich neutíkaly nádivky, jimiž koláče naplníme. Okraje pomažeme rozkvedlaným vajíčkem a přibližně po patnácti minutách pečeme v troubě vyhřáté na cca 200 stupňů asi jen deset minut.

Svatomartinská vína
První vína nového ročníku se mohou poprvé otevřít na svátek svatého Martina, tedy 11. 11. v 11 hodin. Sice mají za sebou teprve pár týdnů zrání, ale jejich osobitý charakter se v nich už zrcadlí. Jejich příjemná svěžest z nich dělá pohodové společníky na podzimní večery.
Z bílých odrůd se může jednat o Müller Thurgau, Veltlínské červené rané či Muškát moravský, z červených pak je ve hře Svatovavřinecké a Modrý Portugal, růžový klaret potom může být vyroben z Modrého Portugalu, Zweigeltrebe a Svatovavřineckého.
Váháte s výběrem?
Neváhejte, vybrali jsme za vás - tedy, Vinotéka u Mazlíka v hradecké Rybově ulici za vás vybere.
Na povidlovou nádivku:
400 g švestkových povidel
tlučený hřebíček a skořice
citronová kůra
tuzemský rum
Pokud jsou povidla příliš tuhá, nejprve je rozředíme trochou horké vody, potom v nich rozmícháme rum, a nakonec přidáme vše ostatní.
Na tvarohovou nádivku:
1,5 kg tučného tvarohu
3 vejce
citronová kůra
250 g moučkového cukru
tlučený muškátový květ
tuzemský rum
Tvaroh smícháme s cukrem, žloutky a rumem, přidáme citronovou kůru a muškátový květ, naposled vmícháme sníh, který jsme si vyšlehali z bílků.
Na makovou nádivku:
400 g mletého máku
250 ml mléka
tlučený hřebíček
2 lžíce medu
1 lžíce moučkového cukru
1 vanilkový cukr
tuzemský rum
Mák opatrně za stálého míchání svaříme s mlékem, oběma cukry a medem, nakonec přidáme hřebíček a rum.
Svatomartinská husa se zelím a lokšemi
Na husu:
mladá chlazená husa
sůl
celý kmín
3 čerstvá jablka
2 větší cibule
10 – 15 sušených švestek
Husu bez drobů pečlivě omyjeme a osušíme zvenku i zevnitř. Velmi silně ji osolíme na povrchu i v břišní dutině a necháme odpočinout přes noc v lednici pod potravinovou folií nebo alobalem. Osušenou husu důkladně okmínujeme (opět zvenku i zevnitř) a naplníme jablky, cibulí a sušenými švestkami – jablka a cibule nakrájíme na osminky, švestky ponecháme vcelku. Husu položíme do pekáče, podlijeme sklenkou teplé vody a zakryjeme. Pečeme v troubě vyhřáté na 110 stupňů asi 7 hodin, pak zvýšíme výkon na 250 stupňů, odkryjeme a asi půl hodiny ještě necháme vypéct kůrku. Během pečení husu podléváme výpekem, můžeme i občas odebírat sádlo.
Na zelí:
hlávka červeného zelí
3 červené cibule
červené svatomartinské víno
červený vinný ocet
med
Zelí i cibuli nakrájíme najemno. Na husím sádle necháme zpěnit cibuli, přidáme zelí a podlijeme červeným vínem (množství necháme na vás – podle chuti). Vaříme do změknutí, dle potřeby podléváme vodou nebo vývarem, ochutíme vinným octem a medem.
Na lokše:
1,5 kg brambor
1,5 kg hladké mouky
sůl
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, necháme vychladnout a nastrouháme najemno. Přidáme mouku a sůl a vypracujeme těsto, které rozdělíme na 24 dílů. Při zpracování těsta mouku dávkujeme postupně, je možné, že v závislosti na typu a kvalitě brambor jí budete potřebovat méně. Z každého dílu těsta pak na pomoučeném válu vypracujeme placky ne silnější než 4 milimetry. Pečeme na plotně nebo na pánvi (nasucho), před podáváním omastíme sádlem – nejlépe husím.