Hned na začátku si řekněme, že budeme vařit vývar hovězí. Kupte kus dobrého masa, ideálně u řezníka, ale ani v supermarketu to nemusí být průšvih. Preferujte kýtu nebo plec, skvělá je i květová špička. Nejlepší je, když si necháte přibalit pár morkových kostí. V marketových balíčcích je dnes už běžně najdete. Zastavte se na trhu (anebo opět i v některém marketu) a kupte si tácek kořenové zeleniny. Nemáte tu možnost? Nakupte si pár mrkví, celer, kořenovou i kadeřavou petržel, cibuli a pórek. Pokud něco nemáte rádi, jednoduše to vynechte. A připravte si jeden zlepšovák – středně velkou neloupanou cibuli.
Nejprve vezměte maso, kosti a cibuli a omyjte je pod tekoucí vodou. Cibuli rozkrojte na půl a řeznou stranou ji zprudka opečte na pánvi s kapkou oleje. Počkejte, až chytne tmavě hnědý, až spálený odstín. Kvůli čemu? Barvě! Jak známo, cibule dokáže barevně čarovat a vy se tak nemusíte obávat nevábně bledého vývaru. Vhoďte ji do hrnce společně s masem a kostmi a zalijte studenou vodou.
Přihoďte pár kuliček černého pepře a nového koření se třemi bobkovými listy, osolte a přiveďte k varu.
Během vaření se na hladině tvoří pěna. Sbírejte ji zvláštním sítkem, malou sběračkou, případně lžicí, a dávejte pryč. To vše tak dlouho, dokud se na hladině bude objevovat. To samé můžete udělat s velkými mastnými oky. Díky tomu docílíte čistého a šťavnatého vývaru.
Když se pěna přestane tvořit, je na řadě zelenina. Všechnu ji omyjte, oškrabte a oloupejte a kromě kadeřavé petrželky přidejte do hrnce. Jakmile to vše přivedete k varu, snižte stupeň a vařte dál jen za pozvolného bublání pod bodem varu. Teď nadchází skvostná fáze nicnedělání a spokojeného přihlížení, jak v hrnci vzniká něco báječného.
Asi po dvou hodinách vyměňte zeleninu. Jednoduše ji vyndejte a vložte novou - stejnou. Po dalších dvou až třech hodinách pomalého vaření zeleninu vyjměte a nakrájejte nadrobno. Vraťte ji do vývaru společně s nudlemi, které necháte zavařit alespoň čtvrthodinu. Do hotového vývaru přidejte čerstvou nasekanou petrželku. Vyndejte také kosti a maso, to nakrájejte na kousky a vložte zpět. A pak? Je hotovo. Dobrou chuť!