11. 12. 2023

/

7 min. čtení

/

Quartier

11. 12. 2023

Vůně kávy

Máte rádi silné černé espresso, nebo raději velký šálek cappuccina s nadýchanou mléčnou pěnou? Pokud už nechcete požitek z výborné kávy omezovat jen na návštěvy kavárny, možná právě v tomto období zvažujete investici do domácího espresso přístroje. Ne náhodou totiž právě tento spotřebič patří i mezi oblíbené vánoční dárky. Pokud se chystáte udělat s ním radost sobě nebo někomu blízkému, odpovíme vám na pět nejčastějších otázek, ve kterých je třeba mít při koupi kávovaru jasno.

JE DRAŽŠÍ LEPŠÍ?

Finanční možnosti patří k nejdůležitějším kritériím výběru kávovaru, protože právě od rozpočtu se odvíjejí parametry produktu. Ne pro každého znamená levnější volba horší přístroj, mnoho závisí na očekávání. Dražší modely mají samozřejmě mnohé výhody, jako je například kvalita zpracování, možnosti nastavení a v neposlední řadě i technické specifikace, které výrazně zjednodušují manipulaci nebo zpřehledňují nastavení přístroje. U renomovaných značek najdete kvalitní modely i s doporučenou cenou těsně pod hranicí 8 000 korun. Počítejte ale s tím, že nižší cena může znamenat kompromis v uživatelském komfortu. „Levnější espresso přístroje nemají integrovaný mlýnek ani možnost nastavení teploty vody při extrakci kávy. To pro někoho může být nepodstatné, ale pro jiného už problém. Pokud tedy chcete přístroj s mlýnkem a regulací teploty vody, počítejte s investicí okolo 17 000 Kč. To se už pohybujeme v kategorii s nejlepším poměrem ceny a výkonu,“ vysvětluje Radek Arnošt, manažer značky Sage. Jestliže vás finance významně nelimitují, za zvážení stojí přístroje s displejem nebo dotykovým displejem, u kterých cena začíná na 20 000 korun. Jejich výhodou je, že si dokážou „zapamatovat“ vaše preference – jako například intenzitu chuti či množství vody – i pro další připravovaný nápoj. Samostatnou kategorií jsou potom přístroje se dvěma bojlery, které už ale mají smysl spíš pro skutečné kávové nadšence, kteří chtějí mít doma zařízení porovnatelné s vybavením kavárny.

ZVLÁDNE TO S PÁKOU I ZAČÁTEČNÍK?

Pákové espresso přístroje mají oproti kapslovým kávovarům či plnoautomatickým strojům z kaváren jednu velkou výhodu – při manipulaci s nimi stále zůstáváte „v kontaktu“ s kávou, takže nejste ochuzený ani o zážitek z procesu přípravy. Víc manuálních úkonů má ale i svá úskalí, proto je vhodné poradit se před koupí espresso přístroje s odborníky nebo si o tomto tématu něco přečíst. Případně se přihlásit na kurz přípravy kávy, ze kterého odejdete s jasnější představou o tom, co všechno takový proces přípravy kávy obnáší a co od svého kávovaru očekáváte. „Je dobré si to vyzkoušet v praxi. Naučíte se, že kromě přístroje je důležité dbát i na kvalitu a čerstvost nakupovaných kávových zrn. Zjistíte, zda vám vyhovuje klasické ovládání tlačítky, nebo raději chcete investovat do přístroje s dotykovým displejem,“ říká R. Arnošt a pokračuje: „I samotné stlačení kávy do páky je věc osobních preferencí. Někdo vyznává centrální temper, který ulehčí přípravu a minimalizuje nepořádek. Jiný zase nedá dopustit na klasický temper, protože pro něj symbolizuje rituál, o který se nechce ochudit.“

S MLÝNKEM, NEBO BEZ?

I když kávovary s integrovaným mlýnkem na kávu najdete obvykle i ve střední cenové kategorii, ne vždy je volba jen otázkou financí. „Profesionální baristé používají výhradně mlýnek a pákovku oddělenou, jelikož při zahřívání vody vně stroje nejsou vystavena kávová zrna vyšším teplotám, což může ovlivnit kvalitu zrn,“ vysvětluje R. Arnošt a přidává i radu: „Pokud jste však běžný uživatel v běžné domácnosti, přístroj s integrovaným mlýnkem vám ušetří místo a na chuti kávy určitě rozdíl nepoznáte. Jestliže se ale už řadíte spíš k profesionálům a potrpíte si na maximální kontrolu nad procesem přípravy kávy, zvolte odděleně přístroj s dualboiler systémem a k němu separátní mlýnek.“

PARNÍ TRYSKA, NEBO ŠLEHAČ MLÉKA?

Častokrát se k nákupu espresso přístroje odhodlají lidé, kteří si v kavárnách rádi objednávají různé mléčné speciality. Na trhu jsou v nabídce i samostatné šlehače mléka, všeobecně ale platí, že cappuccino, macchiato či latté připravíte s každým espresso přístrojem. Docílit ideálně našlehaného mléka však může být pro nováčka poměrně náročný úkon. „Každý pákový stroj má parní trysku, ale jejich parametry se mohou lišit. Levnější přístroje mají jednu výpusť v trysce, dražší jich mohou mít i čtyři a k tomu integrovaný teploměr, což značně zjednoduší přípravu. Navíc stále více lidí preferuje alternativní mléka, jako jsou ovesná, sójová nebo mandlová. Ta potřebují na správné našlehání jinou teplotu a k tomu trochu víc umu a snahy. Pokud tedy chcete mléčné speciality připravovat často, je lepší investovat do sofistikovanějších technologií.“

KÁVA Z PRAŽÍRNY, NEBO SUPERMARKETU?

Věděli jste, že ani nejlepší kávovar neudělá dobré espresso z nekvalitních zrn? Když už investujete do kvalitního pákového espressa, měli byste si dát záležet i na tom, co do něj budete sypat. Spolehlivý dodavatel kávy je pro výslednou kvalitu a chuť vašeho šálku kávy nesmírně důležitý. Opět se můžete poradit s baristou v kavárně, kde vám káva chutná, tak se nejjednodušeji dopracujete k preferované variantě kávových zrn. Může vám poradit i s nastavením mlýnku a teplotou vody při extrakci, která je opět u každého typu kávy různá. Kupovaná káva by neměla být starší než rok, minimálně 14 dní od pražení, správně balená a zejména kvalitní. Doporučuji číst recenze a nechat si poradit od zkušenějších milovníků kávy. A jaké by měly být parametry dobré kávy? „Měla by vám především chutnat, i když preferujete kyselejší styl, nebo ten tradiční italský,“ dodává R. Arnošt.

(red)

Další články

sponzorováno