06. 11. 2023

/

3 min. čtení

/

Quartier

06. 11. 2023

Podzim na víně

Podzim a víno jdou ruku v ruce jako dobrá kniha a teplý čaj. Mnozí z nás si představí sklenku červeného nebo bílého a k tomu cosi k zakousnutí. Ale co takhle zaexperimentovat a uvařit si něco dobrého přímo s příměsí hroznů? Přinášíme vám několik receptů, kde hlavní roli hraje právě víno.

Hovězí guláš na červeném víně

500 g hovězího masa (nejlépe zadní části)
2 cibule
2 stroužky česneku
200 ml červeného vína (doporučujeme Merlot)
1 lžíce rajčatového protlaku
sůl, pepř, paprika, tymián
2 lžíce oleje nebo sádla
200 ml hovězího vývaru

Na oleji osmahneme pokrájenou cibuli a česnek. Přidáme maso pokrájené na kostky, osolíme, opepříme a přisypeme papriku. Po chvíli přidáme rajčatový protlak a zalijeme vínem. Přidáme hovězí vývar a necháme dusit dvě hodiny na mírném ohni. Podáváme s knedlíkem.

Hrušky vařené v bílém víně s kořením

4 velké hrušky (pevné, ale zralé)
500 ml bílého vína (např. Chardonnay)
150 g cukru
špetka vanilkového extraktu
1 hřebíček, 1 skořice, 1 hvězdičkový anýz

Hrušky oloupeme, ale necháme je celé. Ve větším hrnci smícháme víno, cukr, vanilku a koření. Hrušky vložíme do směsi a vaříme na mírném ohni asi 20 minut. Hrušky by měly být měkké, ale ne rozměklé. Podáváme je chladné, s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.

Kuřecí prsa v krému z bílého vína

4 kuřecí prsa
250 ml bílého vína (např. Sauvignon Blanc)
200 ml smetany na vaření
2 lžíce másla
2 stroužky česneku
sůl, pepř, petrželka
100 g nasekaných hříbků

Kuřecí prsa osolíme, opepříme a na másle osmahneme do zlatova. Přidáme nasekaný česnek a hříbky. Po chvíli zalijeme vínem a necháme na mírném ohni, dokud se víno nezredukuje na polovinu. Přilijeme smetanu a necháme ještě chvíli podusit. Podáváme s rýží.

Mušle v česnekové omáčce na bílém víně

1 kg čerstvých mušlí (nejlépe modré)
250 ml bílého vína (např. Pinot Grigio)
5 stroužků česneku, nakrájené
sůl, pepř, čerstvě sekaná petrželka
2 lžíce olivového oleje
1 chilli paprička, nakrájená (volitelné)

Mušle řádně omyjeme. Na pánvi rozpálíme olivový olej, přidáme česnek (a chilli, pokud používáte) a krátce osmažíme. Přilijeme víno a necháme povařit cca dvě minuty. Poté přidáme mušle, zakryjeme pokličkou a vaříme, dokud se všechny mušle neotevřou (cca 5 až 7 minut). Ochutíme solí, pepřem a posypeme petrželkou.

Další články

sponzorováno