08. 09. 2023
/
5 min. čtení
/
Quartier 28
08. 09. 2023
Zažijte chuť Vietnamu
Ochutnejte kousek Vietnamu přímo v srdci východních Čech! Majitelka vietnamského bistra Rejžožrouti v Rychnově nad Kněžnou Linh Phamová odhaluje tajemství autentické asijské kuchyně. Přečtěte si, jak si zachovává tradici svého rodného Vietnamu prostřednictvím jedinečných pokrmů.
Jak jste se dostala k vietnamské kuchyni?
K vietnamské kuchyni mám blízký vztah od malička. Jsem Vietnamka, která vyrůstala od čtyř let v Čechách, ale vietnamské jídlo mi rodiče vařili každý den. Ačkoliv jsem dětství strávila v české školce, posléze škole a ve společnosti českých kamarádů, vietnamská kuchyně byla vždy významnou součástí mého běžného dne.
Vaše bistro je koncepčně blízké malým pouličním provozovnám ve Vietnamu. Proč jste se rozhodla jít touto cestou?
Ve Vietnamu je běžné, že jednotlivé „obchůdky“ vaří pouze jedno, maximálně dvě jídla tak, jak nejlépe umí. Koncept restaurací, ve kterých si zákazník sedne a vybere si například z patnácti jídel, je typický pro západní společnost. Vycházela jsem i z vlastních „potřeb“. Vadilo mi, že si nemůžu na cestách nebo v menších městech koupit rychlé a zdravé jídlo s čerstvou zeleninou nebo že na něj musím dlouho čekat. Dá se říct, že jsem si tedy tento koncept vytvořila tak trochu sama pro sebe. Taky si myslím, že dnešní doba je hektická a lidé nemají moc času vysedávat v restauracích přes obědy, ale přesto by se rádi stravovali kvalitně a dobře.
Jaký je váš oblíbený recept nebo jídlo z vietnamské kuchyně, které často připravujete pro své hosty?
Nejvděčnější jsou polévky. Vietnamské polévky jsou vydatné, plné živin, lehké, zahřejí a dodají energii. Zároveň vás zasytí, ale nezatíží. Vy jste najedení a cítíte se skvěle a lehce.
Můžete povědět více o vašich dalších službách, jako je asijský catering, zážitkové večery a kurzy vaření?
Mým snem paradoxně nebylo otevřít bistro, ale vyjet s tímto sortimentem „ven“. Proto jsem se ze začátku zaměřovala spíše na cateringy a svatby, na které se asijské jídlo velmi hodí, protože je nejen chutné, ale i krásné na pohled. Zdobení stolů a výjezdy do terénu mě baví snad víc než vaření v bistru pro lidi, i když je časově, psychicky a fyzicky náročnější. Autentická večeře je zážitek, který vás přenese do vietnamské rodiny, aniž byste museli cestovat tisíce kilometrů. Kurz vaření je zábavná forma vzdělávání, která má účastníky naučit, jak si správně uvařit základní vietnamská jídla nebo umotat domácí sushi. Teď je to jakýsi „doplňkový sortiment“ k samotnému bistru, i když na těchto základech bistro de facto vyrostlo. Do budoucna mám s touto oblastí ještě větší plány.
Jaký význam má používání čerstvých surovin, ovoce, zeleniny a bylinek ve vaší kuchyni?
Jednoznačně je to znát na chuti pokrmu a jeho kvalitě. Asijská kuchyně je známá tím, že je vše ultrafresh. Navíc je tepelné zpracování mnoha jídel velmi rychlé či žádné, takže jídla zůstávají šťavnatá a velmi zdravá.
Můžete říct více o „fresh take – away“ možnostech, které nabízíte?
Jelikož nejsme restaurace, nenaleznete u nás jídelní lístek či menu. Koncept fresh take – away je vytvořen především pro pracující lidi, kteří spěchají a nemají možnost se rychle a zdravě najíst. Denně plníme naši vitrínu čerstvými jídly, které si zákazník může vzít a okamžitě jít. Jídla jsou předem nachystaná v krabičkách, takže není problém dobře se najíst například v autě nebo u počítače. Zavedli jsme i fresh take – away polévky, které jsou předem nachystané a stačí je pouze zalít horkým vývarem, který vydáváme z kuchyně – polévku tak můžete jíst klidně na lavičce v parku a navíc, na nic dlouho nečekáte. Vaříme i teplá jídla, ale denně nabízíme pouze jedno, maximálně dvě vietnamská jídla, která vám naservírujeme v bistru a vy si je můžete vychutnat v klidu u stolu. Snažíme se vařit především vietnamská, ale i jiná asijská jídla, která nám dávají smysl do celého konceptu.
Jaké máte plány do budoucna pro vaše bistro?
Dalším krokem je vytvořit v prostorách bistra specializovaný obchod, ve kterém zákazník zakoupí asijské suroviny a dobroty. Chceme spustit e-shop, aby byly naše produkty online a dostupné, řekněme do začátku, v celém okrese. Ráda bych se, nyní už s kvalitním zázemím, více zaměřila na letní festivaly, food festivaly a cateringy.
Autor: Helena Pondělíčková
Foto: archiv Linh Phamové